Даниел Силађи је рођен 2.7.1995. године у Новом Саду. Првих шест разреда основне школе је завршио у ОШ „Јован Поповић“ у Новом Саду, а затим је примљен у специјално одељење за ученике обдарене у математици, физици и информатици, при гимназији „Јован Јовановић Змај“ у Новом Саду. Током основне школе, са изузетним успесима се такмичио у областима математике, физике, информатике (програмирања), српског језика и књижевности, и историје. За успехе постигнуте током основне школе, награђен је дипломом „Вук Караџић“, као и Специјалним Дипломама из математике, физике, информатике и српског језикаи књижевности. Поред тога, завршио је основну музичку школу „Јосип Славенски“ у Новом Саду, такође са одличним успехом и бројним наградама на домаћим и међународним такмичењима, од којих су најзначајније прве награде на међународном пијанистичком такмичењу „Николај Рубинштајн“ у Паризу, и међународном пијанистичком такмичењу „ИсолеБорромее“, у Италији.

Средњу школу је завршио 2014. године, као ђак генерације гимназије „Ј. Ј. Змај“, смер „обдарени ученици у математичкој гимназији“. Поред повеље „Јован Јовановић Змај“ и дипломе „Вук Караџић“, додељене су му три Специјалне Дипломе: за математику, за физику и за рачунарство и информатику. Од многобројних награда које је освојио у току средње школе, издвајају се две друге награде на републичком такмичењу из информатике, две треће и једна друга награда на Српској Информатичкој Олимпијади, као и три сребрне и једна бронзана медаља на међународном математичком такмичењу „Кенгур без граница“. Као један од најбољих такмичара из програмирања у Мађарској (5. место у држави), две године заредом (2012. и 2013.) позван је на годишњи пријем најбољих такмичара, који се одржава на универзитету ЕЛТЕ у Будимпешти.

Поред такмичења, Даниел се већ четири године бави истраживачким радом, као полазник Истраживачке Станице Петница. Као учесник семинара из рачунарства, реализовао је два пројекта „Генетски алгоритми и проблем трговачког путника“ односно „Симулација флуида у две димензије“, чије је резултате излагао на годишњим јесењим конференцијама полазника, и који су објављени у „Петничким Свескама“ 2011/12 односно 2012/13. Прошле године, као полазник семинара из математике, реализовао је пројекат под насловом „Потапање графова у књиге“, резултате изложио на годишњој конференцији ИС Петнице. Резултати тог пројекта ће бити штампани у „Петничким Свескама“ 2013/14. Ове године, на семинару из физике ради на проблему математичког моделовања пешачког саобраћаја у ситуацијама евакуације.

Даниел Силађи се бави и спортом: прво гимнастиком, џудоом, а носилац је и плавог појаса из каратеа. Од језика, поред српског и мађарског, говори енглески, француски, немачки и руски.

Back to top
Back to top